Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

Ograničen pristup središnjim sustavima AAI@EduHr

uto, 17.3.2020. - 7:49

 

Važno!

Sustav AAI@EduHr radi stabilno. Zbog kibernetičkih napada na središnje sustave AAI@EduHr do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području Republike Hrvatske.

Ako ste student / učenik i ako na vašem fakultetu / školi postoji mogućnost VPN pristupa na fakultetsku / školsku računalnu mrežu, možete to iskoristiti za pristup servisima za udaljeno učenje. U takvom slučaju potrebno je prvotno napraviti VPN konekciju na vašu ustanovu, pa onda pristupiti servisima za udaljeno učenje. Kontaktirajte IT službu na vašoj ustanovi u vezi takve mogućnosti te u vezi detalja za uspostavljanje VPN konekcije prema fakultetskoj / računalnoj mreži.

Alternativno, možete iskoristiti neki od besplatnih ili plaćenih servisa za uspostavljanje VPN konekcije. Jedan od besplatnih servisa sa kojim su korisnici imali pozitivna iskustva je "hola! VPN" https://hola.org/. Dostupan je kao dodatak za sve popularne Internet preglednike (browser-e):

Nakon instalacije dodatka u pregledniku, sve što je potrebno napraviti jest odabrati Hrvatsku kao državu pristupa. Nakon toga bi pristup servisima za udaljeno učenje (u tom istom pregledniku) trebao biti omogućen.