Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

Upute za krajnje korisnike

Sustav AAI@EduHr je autentikacijski i autorizacijski sustav znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u kojem svaki pripadnik akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj na matičnoj ustanovi dobiva svoj AAI@EduHr elektronički identitet, odnosno korisničku oznaku i zaporku.

Poslove koordinacije, razvoja i održavanja sustava AAI@EduHr obavlja Srce – Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr ima oblik ID_korisnika@oznaka_ustanove.hr

Elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr je važna imovina koju članu akademske i istraživačke zajednice osobno dodjeljuje njegova matična ustanova. Elektronički identitet nije "korisnički račun" koji se koristi za neku pojedinu uslugu, nego omogućava pristup velikom broju različitih usluga različitih davatelja usluga. Elektronički identitet često omogućava vlasniku identiteta da pristupa i svojim osobnim podacima i da ostvaruje različita materijalna prava. Zbog svega navedenog elektronički identitet treba koristiti isključivo osobno, ne ga davati drugim osobama i pozorno ga čuvati od svake neovlaštene uporabe.

Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr potrebno je imati za korištenje većeg broja usluga spajanja na Internet mrežu (npr. u studentskim domovima, putem usluge eduroam ili CARNetovih usluga spajanja na Internet za krajnje korisnike), pristupa računalnim resursima te prijavu na velik broj web aplikacija kao što su npr. sustavi za udaljeno učenje, online baze podataka, ISVU studomat itd.

Pripadnici akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr mogu zatražiti i dobiti isključivo u nadležnoj matičnoj ustanovi, a elektronički identitet im može dodijeliti samo ovlaštena osoba, tzv. administrator LDAP imenika ustanove.

Više informacija o tome tko sve ostvaruje pravo na elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr i za koje sve usluge je potrebno imati AAI@EduHr elektronički identitet možete pronaći na stranici Često postavljana pitanja.

Osobe koje posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet imaju putem web-sjedišta https://moj.aaiedu.hr  uvid u podatke vezane uz njihov elektronički identitet i način njegovog korištenja. Korisniku su na raspolaganju informacije o  njegovom elektroničkom identitetu, povijest prijava koje je obavio, popis usluga u koje se je prijavljivao te pregled osobnih podataka koji se isporučuju svakoj od tih usluga.