Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

Često postavljana pitanja

Kako gostujući studenti, nastavnici i istraživači mogu dobiti elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr?

Za potrebe spajanja na Internet u studentskim domovima ili pristup nekim drugim resursima u sustavu AAI@EduHr, gostujući studenti, nastavnici i istraživači iz inozemstva elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr mogu dobiti isključivo na fakultetu na kojem studiraju ili rade u svojstvu gostujućeg suradnika.

Registracija korisnika za višestupanjsku autentikaciju

Sustav AAI@EduHr omogućava dvostupanjsku autentikaciju  na način da se za prvi stupanj autentikacije koristi metoda autentikacije korisničkom oznakom i zaporkom u sustavu AAI@EduHr, a za drugi stupanj autentikacije koristi se jedna od podržanih metoda višestupanjske autentikacije u sustavu AAI@EduHr .

Zahtjeve za registracijom drugog stupnja autentikacije korisnici trebaju podnijeti kroz web-sučelje Moj AAI@EduHr. Jednom registrirani faktor u sustavu AAI@EduHr koristi se za sve usluge u sustavu AAI@EduHr koje taj faktor koriste kod dvostupanjske autentikacije.

Na kojim su se ustanovama promijenile korisničke oznake?

Prema pravilniku o ustroju AAI@EduHr, ustanove koje promijene svoju Internet (DNS) domenu moraju promijeniti i svoju LDAP domenu, odnosno moraju uskladiti svoju LDAP domenu s DNS domenom. Posljedično, korisnicima iz takvih ustanova će se promijeniti korisničke oznake, npr. korisnik kojemu je korisnička oznaka bila pperic@staradomena.hr sada ima korisničku oznaku pperic@novadomena.hr

Zašto se u pojedinim slučajevima javljaju upozorenja u web preglednicima prilikom autentikacije putem sustava AAI@EduHr?

Sva komunikacija tijekom procesa autentikacije putem središnjeg AAI@EduHr autentikacijskog servisa zaštićena je, odnosno kriptirana. Na taj se način štite osjetljivi korisnički podaci koji se razmijenjuju tijekom procesa autentikacije. Međutim, ako aplikacija kojoj pristupate koristi HTTP, a ne HTTPS protokol, nakon autentikacije se u nekim web preglednicima javlja upozorenje da komunikacija više nije štićena (kriptirana).

Kako riješiti problem "Nedostaje kolačić" (eng. "Missing cookie")

Da bi autentikacija putem AAI@EduHr ispravno radila, u Vašem web pregledniku moraju biti omogućeni kolačići (eng. cookies). U nekim starijim verzijama iOS-a su kolačići inicijalno zabranjeni ili ne tretiraju ispravno neke direktive vezane uz ponašanje kolačića, zbog čega dolazi do problema u korištenju web stranica koje zahtijevaju da kolačići budu omogućeni, kao što je to u slučaju AAI@EduHr autentikacije.