Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
 • Hrvatski
 • English

Sigurna uporaba elektroničkih identiteta iz sustava AAI@EduHr

Da bi zaštitili svoj elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr od moguće zlouporabe ili kompromitacije, potrebno je poštivati sljedećih nekoliko pravila:

 1. Svoju korisničku oznaku i zaporku koje su dio e-identiteta nikad i ni u kojim okolnostima ne dijelite ni sa kim. Dijeljenje e-identiteta s drugim osobama strogo je zabranjeno. Svoju zaporku nikad, ni u kojim okolnostima nikome ne šaljite e-mailom.
 2. Ako koristite dijeljeno računalo nemojte koristiti mogućnost da računalo zapamti korisničku oznaku i zaporku. Preporučljivo je u tom slučaju koristiti anonimni (inkognito) prozor web preglednika.
 3. Ako svoj e-identitet koristite za pristup eduroamu, jedini ispravan i siguran način za njegovo korištenje je instalacija programske podrške koja će osigurati da vaš uređaj, prije nego pošalje vašu korisničku oznaku i zaporku, provjeri identitet poslužitelja kojem predaje vašu korisničku oznaku i zaporku. Na taj ćete način osigurati da netko zlonamjeran ne postavi lažnu eduroam pristupnu točku i prikupi vaše korisničke podatke s ciljem njihove zlouporabe. Programsku podršku možete preuzeti i instalirati s adrese: http://installer.eduroam.hr/
 4. Ako se prijavljujete u web aplikaciju, svoju korisničku oznaku i zaporku upisujte ISKLJUČIVO u login servis sustava AAI@EduHr. Da biste bili sigurni da svoju korisničku oznaku i zaporku upisujete u login servis sustava AAI@EduHr, prije upisa provjerite sljedeće:
  1. adresa prikazana u adresnoj traci vašeg web preglednika treba započinjati sa: https://login.aaiedu.hr/
  2. login servis se predstavlja ispravnim certifikatom potpisanim od strane CA kojeg vaš web preglednik prepoznaje 
  3. vaš web preglednik ne smije prikazati nikakva sigurnosna upozorenja
  4. izgled login servisa sustava AAI@EduHr prikazan je na donjoj slici

Login servis sustava AAI@EduHr