Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

Što je elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr?

Elektronički identitet (engl. electronic identity, digital identity, skraćeno e-identitet) u sustavu AAI@EduHr je skup podataka o pojedincu koji se koristi za potrebe provjere identiteta (autentikacija) i prava pristupa (autorizacija). Pamti se u posebnoj bazi podataka koju zovemo imenik. Obavezni dio e-identiteta su (i) korisnička oznaka i zaporka.

Kako dobiti elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr?

Uputa kako dobiti e-identitet u sustavu AAI@EduHr dostupna je ovdje.

Što je korisnička oznaka?

Korisnička oznaka je obavezni dio e-identiteta u sustavu AAI@EduHr. Iako svojim oblikom podsjeća na e-mail adresu, ona nije e-mail adresa. Korisnička oznaka u sustavu AAI@EduHr je oblika uid@domena.hr gdje je uid jedinstvena oznaka korisnika unutar matične ustanove, a domena.hr oznaka matične ustanove - davatelja e-identiteta koja je izdala e-identitet. U paru sa zaporkom se koristi za autentikaciju (predstavljanje, identifikaciju) osobe u digitalnom svijetu.

Čemu služi e-identitet u sustavu AAI@EduHr?

Uporabom e-identiteta iz sustava AAI@EduHr dokazujete svoj identitet u online svijetu primarno u svrhu pristupa uslugama vezanim uz učenje, obrazovanje, studiranje, istraživanje i općenito radu u obrazovnoj / akademskoj / istraživačkoj zajednici. Njime možete pristupati raznim aplikacijama / uslugama dostupnim kroz sustav AAI@EduHr, spajati se na Internet. Osim toga, uporabom e-identiteta dostupne su i neke usluge iz sustava E-građani kao i usluge dostupne kroz globalne sustave eduGAIN i eduroam.

Kako sigurno koristiti e-identitet iz sustava AAI@EduHr?

Uputa kako sigurno koristiti e-identitet iz sustava AAI@EduHr dostupna je ovdje.

Koji su sve podaci dio e-identiteta u sustavu AAI@EduHr?

Podaci koje je moguće upisati u e-identitet definirani su hrEduPerson imeničkom shemom. Njihov popis i opis dostupan je ovdje. Dio podataka definiranih hrEduPerson shemom su obavezan dio e-identiteta i svaki ih e-identitet mora imati upisane, a dio podataka je neobavezan i može, ali ne mora biti upisan u e-identitet. Neki podaci mogu biti višestruki - imati više vrijednosti.

Koji su podaci upisani u moj e-identitet?

Podatke upisane u svoj e-identitet možete vidjeti putem aplikacije na adresi: https://moj.aaiedu.hr

Nakon što se prijavite u aplikaciju, odaberite opciju Moj e-identitet ili iz izbornika odaberite Moji podaci -> Moj e-identitet i vidjet ćete sve podatke upisane u vašem e-identitetu.

Koje podatke o meni sustav AAI@EduHr isporučuje usluzi kojoj pristupam uporabom e-identiteta?

Koji se točno podaci iz vašeg e-identiteta isporučuju pojedinoj usluzi kad joj pristupate putem sustava AAI@EduHr predstavljajući se svojim e-identitetom (korisničkom oznakom i zaporkom) i u koju se svrhu ti podaci koriste unutar usluge možete saznati putem aplikacije na adresi: https://moj.aaiedu.hr. Prijavite se u aplikaciju, odaberite opciju Kako me vidi pojedina usluga ili iz izbornika odaberite Moji podaci -> Kako me vidi pojedina usluga, kliknite na naziv usluge i vidjet ćete popis i vrijednosti svih podataka koji su dio vašeg e-identiteta i isporučuju se usluzi kad joj pristupite predstavljajući se svojim e-identitetom. Osim toga, na istoj stranici možete vidjeti i podatke o odabranoj usluzi.

Što ako podaci upisani u mom e-identitetu nisu ispravni?

Ako podaci pokazani na stranici Moj e-identitet nisu ispravni, trebate se javiti administratoru imenika svoje ustanove da ih ispravi. Popis administratora imenika po ustanovama dostupan je ovdje.

Što ako zaboravim korisničku oznaku ili zaporku svog e-identiteta?

Pročitajte uputu dostupnu ovdje.