Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

Sustav AAI@EduHr

Sustav AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Svaka ustanova iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je uključena u sustav AAI@EduHr ima vlastitu bazu (tzv. LDAP imenik) u kojoj su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove.

Prilikom dodjele elektroničkog identiteta svaki korisnik dobiva jedinstvenu korisničku oznaku i zaporku koje mora unijeti prilikom korištenja usluga pristupa mreži, kao i prilikom prijave u različite web aplikacije koje koriste AAI@EduHr infrastrukturu za autentikaciju i autorizaciju korisnika.

Korisnici imaju pravo na elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr dokle god traje njihova povezanost s matičnom ustanovom u kojoj su elektronički identitet dobili. Korisnici koji zaborave svoju korisničku oznaku ili zaporku u sustavu AAI@EduHr za provjeru ispravnosti elektroničkog identiteta i postavljanje nove zaporke trebaju se obratiti osobi ili službi koja im je dodijelila elektronički identitet.

Informacije o tome za pristup kojim sve uslugama se koristi AAI@EduHr elektronički identitet te kako dobiti elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr možete pronaći na stranici Često postavljana pitanja.

 

Novosti:

VAŽNO (za davatelje usluga): Zamjena certifikata SSO servisa sustava AAI@EduHr

23. svibnja 2023. u 6:00 sati je promijenjen tajni ključ kojim SSO servis sustava AAI@EduHr potpisuje SAML poruke te javni ključ (certifikat) SSO servisa koji se koristi za provjeru potpisa poruka.

Kako biste osigurali da vaša usluga nastavi raditi s novim certifikatom, vrlo je važno da zamijenite certifikat SSO servisa sustava AAI@EduHr. Ovisno o implementaciji SAML-a koju koristite, certifikat možete promijeniti ili preuzimanjem novih metapodataka ili direktnom zamjenom certifikata.

Zamjena certifikata RADIUS poslužitelja

pet, 16.9.2022. - 7:27

Važno:

Ova obavijest odnosi se isključivo na ustanove koje koriste uslugu udomljavanja primarnih servisa potrebnih za rad sustava AAI@EduHr na računalu Srca.

22. rujna 2022. istječe valjanost root CA koji se koristi za potpisivanje certifikata RADIUS servisa usluge hosting.aaiedu.hr zbog čega certifikat treba zamijeniti novim.

Certifikat ćemo promijeniti 19. rujna 2022. u 08:00 sati.

Pages

Subscribe to AAI@EduHr RSS