Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

AAI@EduHr webinar OpenID Connect

sri, 10.3.2021. - 11:38

Želeći Vam približiti sustav AAI@EduHr, pojasniti eventualne nejasnoće oko njegovog korištenja, te predstaviti novosti u sustavu, nastavljamo s održavanjem webinara vezanih uz sustav AAI@EduHr. Sljedeći webinar održat ćemo u četvrtak, 18. ožujka 2021. s početkom u 13 sati putem adrese https://connect.srce.hr/aaiedu

Za one koji iz bilo kojeg razloga ne mogu pristupiti seminaru putem gornje adrese, webinar će biti prenošen i na YouTube-u na adresi https://youtu.be/rdk-JFF3r3I

Tema je: Novi protokol za autentikaciju korisnika - OpenID Connect (OIDC)

Korištenjem sustava AAI@EduHr omogućuje se jedinstvena autentikacija korisnika (eng. Single Sign-On), odnosno omogućuje se da se korisnik u sustav AAI@EduHr prijavi samo jednom i nakon toga pristupa svim aplikacijama koje koriste SSO servis bez potrebe za ponovnim unosom vjerodajnica.

Postupak autentikacije započinje korisnik unosom vjerodajnica nakon čega se provodi njihova provjera u LDAP imeniku odgovarajuće ustanove te slanje informacija o korisniku usluzi u koju se korisnik želi prijaviti.

Kako bi se čitav postupak proveo na siguran način, sustav AAI@EduHr koristi standardne autentikacijske protokole. Od samog početka rada sustava AAI@EduHr (od 2006. godine) podržan je autentikacijski protokol Security Assertion Markup Language (SAML), a od 2010. godine podržan je i protokol Central Authentication Service (CAS).

Večina usluga trenutno koristi protokol SAML, što zbog dulje podrške od strane AAI@EduHr, što zbog njegove raširenosti u akademskoj zajednici na europskoj i svjetskoj razini. No, zbog rasta popularnosti novijeg autentikacijskog protokola, sustav AAI@EduHr je u prosincu 2020. godine nadograđen mogućnošću korištenja protokola OpenID Connect (OIDC).

Webinar je prvenstveno namijenjen davateljima usluga koji za autentikaciju korisnika u svojim aplikacijama koriste (ili žele koristiti) sustav AAI@EduHr, ali i svima zainteresiranim za tematiku autentikacijskih protokola.

Na webinaru ćete moći postaviti i općenita pitanja vezana za sustav AAI@Eduhr, te predložiti temu za neku od sljedećih webinara. Predvidivo trajanje webinara je 2 sata, a prethodna prijava nije potrebna.