Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

AAI@EduHr webinar o višestupanjskoj autentikaciji (MFA)

uto, 6.4.2021. - 17:24

Želeći Vam približiti sustav AAI@EduHr, pojasniti eventualne nejasnoće oko njegovog korištenja, te predstaviti novosti u sustavu, nastavljamo s održavanjem webinara vezanih uz sustav AAI@EduHr. Sljedeći webinar održat ćemo u četvrtak, 15. travnja 2021. s početkom u 13 sati putem adrese https://connect.srce.hr/aaiedu

Webinar će biti prenošen i na YouTube-u na adresi https://youtu.be/erP5Rr-iPJo

Tema je: Višestupanjska autentikacija (MFA) u sustavu AAI@EduHr

Korištenjem sustava AAI@EduHr omogućuje se jedinstvena autentikacija korisnika (eng. Single Sign-On), odnosno omogućuje se da se korisnik u sustav AAI@EduHr prijavi samo jednom i nakon toga pristupa svim aplikacijama koje koriste SSO servis bez potrebe za ponovnim unosom vjerodajnica (korisničke oznake i lozinke).

Kako bi se povečala razina sigurnosti u sustavu AAI@EduHr uvedena je višestupanjska autentikacija (MFA, Multi-Factor Authentication).

Višestupanjska autentikacija vrsta je autentikacije u kojoj je korisnik uspješno autenticiran nakon što se uspješno autenticira kombinacijom dvije ili više metoda autentikacije.

Kombinira se autentikacija onim što korisnik zna (npr. korisnička oznaka i lozinka) s autentikacijom onim što korisnik ima (npr. neki uređaj, pametna kartica) i/ili s autentikacijom korisnikovim biometrijskim podacima (npr. otisak prsta).

Webinar je prvenstveno namijenjen davateljima usluga koji za autentikaciju korisnika u svojim uslugama žele koristiti dvostupanjsku autentikaciju dostupnu putem sustava AAI@EduHr ali i svima koji su zainteresirani za tematiku višestupanjske autentikacije.

Na webinaru ćete moći postaviti i općenita pitanja vezana za sustav AAI@Eduhr, te predložiti temu za neku od sljedećih webinara. Predvidivo trajanje webinara je 2 sata, a prethodna prijava nije potrebna.