Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

eduroam

Mogućnost spajanja na Internet različitim tehnologijama ugrađena je danas u većinu novih osobnih računala, tableta i pametnih telefona. Također je uobičajeno nuditi roaming uslugu što podrazumijeva mogućnost pristupa mreži s različitih uređaja i lokacija uz uporabu jedinstvenoga elektroničkoga identiteta.

eduroam™ (education roaming) je roaming-usluga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Zahvaljujući Srcu i sustavu AAI@EduHr, Hrvatska je od samoga početka aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam.

Autentikacija u sustavu eduroam temelji se na standardima 802.1x i zasniva na međunarodnoj hijerarhiji RADIUS poslužitelja u koju su uključeni i središnji poslužitelji sustava AAI@EduHr.

Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu. Namjenjena je korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja. Trenutno je dostupna na brojnim lokacijama u Hrvatskoj te na više od 10000 lokacija diljem svijeta.

Osim što nosi ulogu nacionalnog operatera eduroam usluge u Hrvatskoj, Srce je kao partner CARNeta, u okviru GÉANT projekta i koordinator europske eduroam usluge.

Više o usluzi eduroam možete saznati na službenim stranicama www.eduroam.hr